Ge bort dina prylar till grannen

Det finns många smarta och kreativa sätt att återanvända gamla prylar på. Saker som du själv tröttnat på och ligger och skräpar. Eller saker du bara använder en gång per år. Att dela med sig till sina grannar är ett effektivt sätt att återanvända saker. Brf Trelleborgshus 1 har infört delningsekonomi i sin bostadsrättsförening.

Delningsekonomi innebär att du kan hyra, dela eller låna saker istället för att själv äga dem. I begreppet ingår även att ge bort saker eller dela tjänster med varandra.

Föreningen satte upp en prylhylla

I Brf Trelleborgshus 1, i Trelleborg, såg man ett behov av att dela med sig till varandra. De införde delningsekonomi och utrustade föreningens miljöhus med en prylhylla. Där kan de boende ställa saker som de själva inte längre har användning för. De boende kan både lämna och hämta saker på prylhyllan.

- Hyllan används flitigt. Och allt från böcker och pussel, till tavlor och prydnader har hittat nya ägare, berättar Urban Nilsson, styrelseordförande i Brf Trelleborgshus 1.

Gemensamt utrymme med många olika aktiviteter

Föreningen har också en gemensamhetslokal som alla boende har tillgång till. Där finns det en snickarverkstad och ett bibliotek. Lokalen används också för textilarbeten, att spela spel och för en grupp som utövar gymnastik. På vintern anordnas adventskaffe och på sommaren har de sommarfester. De boende har även tillgång till en lånecykel.

- Det ger mycket positiv energi och god stämning till föreningen, att kunna dela på saker och ytor, säger Urban Nilsson. Nästa steg mot att bli mer hållbara är att installera solceller. Och så kommer vi fortsätta arrangera sommar- och grillfester, avslutar Urban Nilsson.  

Tips för prylhylla

Visst känns det onödigt att kasta saker som är fullt fungerande? Bara för att de inte används längre. Det som är trist och oanvändbart för dig kan faktiskt vara något som grannen behöver. En prylhylla är ett bra sätt att låta gamla saker få ett nytt hem istället för att slänga dem i soptunnan.

  • Kom på en bra plats för var hyllan ska sättas upp. Är det kanske i grovsoprummet, tvättstugan eller nere i källaren? Det bästa är såklart en plats som passeras ofta och av så många som möjligt. 
  • Oavsett om det är porslin, böcker, filmer eller en dammsugare som placeras på hyllan, se till att märka varan med datum. Bestäm hur länge prylarna ska få stå på hyllan.
  • Om prylen är alldeles för stor för hyllan kan en lapp sättas upp med beskrivning av varan samt telefonnummer och tid för upphämtning.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete!