Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Riksbyggens webb. Om cookies på riksbyggen.se.

Ok
Stäng sök

Ett attraktivt föreningsliv

En bostadsrättsförening är den form av kooperativ som många har en personlig erfarenhet av. Riksbyggen är ett kooperativt företag, där bostadsrättsföreningar över hela Sverige är med som medlemmar och ägare. Ett attraktivt föreningsliv är för oss något mycket viktigt – det är förutsättningen för att föreningen ska fungera tillfredsställande och att Riksbyggen utvecklas på ett sätt som stämmer överens med de boendes behov.

Tuvehus 2 - föreningen som delar på det mesta

Det finns föreningar som är extra duktiga på att spara energi. Det finns föreningar som har gemenskapen i fokus. Och så finns det sådana som Tuvehus 2, som arbetat systematiskt för att nå sina miljömål och dessutom storsatsat på att äga tillsammans. Därför har de utsetts till Riksbyggens lokala hållbarhetsförening i Göteborg 2014. Vartannat år arrangeras lokala och regionala hållbarhetstävlingar, och vartannat år kan föreningarna tävla på riksnivå. 2015 arrangeras "Årets hållbarhetsförening" på riksnivå.

Gemenskap i föreningen

Tuvehus 2 är ett radhusområde byggt på det sena 1950-talet i Göteborgsområdet Tuve som expanderade i takt med Volvofabriken. Nu har många av de små radhusen hunnit vara med om ett generationsskifte. Unga familjer flyttar in, bebisar föds och sorlet stiger mellan husen under sommarhalvåret då bord och stolar flyttas mellan trädgårdarna för spontana grannträffar. Även styrelsen för Tuvehus 2 är en del av föryngringen. Kanske har de gemensamma aktiviteterna bidragit till viljan att engagera sig?

Ett exempel är de frivilliga trädgårdskvällarna. Som alla föreningar har Tuvehus 2 en städdag på våren och en på hösten. Men saker behöver ju göras vid andra tidpunkter också. En tidigare ordförande kläckte idén med frivilliga trädgårdskvällar en gång i månaden under den gröna årstiden. Många ställer gärna upp och gör fint på de allmänna ytorna. Dessutom sparar föreningen en slant. En liten bonus är att alla som medverkar kan använda en del av den inköpta trädgårdsjorden till sina egna rabatter.

Gemensamt ägande spar utrymme

Att äga saker tillsammans är också en hållbarhetsfråga. Det sparar resurser och utrymme, något som är mycket värdefullt i denna förening med sina kompakta hus.

Det känns bara larvigt att alla skulle ha en egen skottkärra och en egen gräsklippare. Vi har verkligen satsat på det här, och har gemensamma snöskovlar, häcksaxar, tapetbord och stegar. Och när det är fest på gång finns det bord, stolar och partytält att låna, säger Magnus Frisk.

Kul att det funkar för 66 hushåll att låna och lämna tillbaka. För oss har det blivit en självklarhet, säger Anna Höök.

Energisparande och eget miljöhus

Föreningen har satt upp ambitiösa miljömål. Ett av dem var att sänka värmeförbrukningen med 10 procent. Detta mål nåddes med råge – värmeförbrukningen sänktes med hela 20 procent när föreningen köpte nya termostater till samtliga radiatorer.

Också i avfallsfrågan har Tuvehus 2 gjort en rejäl förändring. För omkring 15 år sedan byggde föreningen ett hus för kompostkvarnar, där hushållen malde ned sina matrester för att göra kompostjord. Kvarnarna gick varma i många år, men när de började sjunga på sista versen började styrelsen tänka om. Göteborgs stad hade infört viktbaserad taxa på avfallet. Många var väldigt duktiga på att sortera men hade för långt till miljöstationen.

– Vi var många som hade det likadant, bilarna fulla av förpackningar och andra sopor i väntan på nästa tur till sorteringen, säger Magnus. Vi tänkte att om vi hade ett eget miljöhus kunde vi spara ännu mer vikt på hushållssoporna. Det stämde. Sedan Tuvehus 2 infört egen sortering med nio fraktioner har man sparat tio ton restavfall på ett år.

Och miljökostnaden för alla bilturer fram och tillbaka till miljöstationen har försvunnit, tillägger Eva Lindberg som är teknisk förvaltare för Riksbyggen.

Omsorg i även den allmänna tvättstugan

En rundvandring i de allmänna utrymmena avslöjar att Tuvehus 2 är en mycket välskött förening. Tvättstugorna är nyrenoverade och utrustades 2015 med energisnåla torktumlare. Det finns en speciell tvättstuga för de som är allergiska mot päls, och till och med ett mangelrum. Med dessa välutrustade ytor borde få känna behovet av en egen tvättmaskin hemma. I ett tidigare outnyttjat källarutrymme har föreningen också inrett ett styrelserum med alla faciliteter som behövs.

Hållbara miljöidéer som ger poäng i premiesystemet

Riksbyggens hållbarhetsidéer är ett verktyg som vänder sig till våra bostadsrättsföreningar. I den finns idéer som alla syftar till att förbättra miljöprestandan hos föreningarna. Detta ingår i vårt premiesystem, där föreningarna samlar poäng på genomförda åtgärder. Målet för 2014 var 1 000 poäng för hela Riksbyggen, och detta uppfyllde vi med råge eftersom 2 867 poäng samlades in.

Strategisk styrelseutveckling – ett nytt arbetssätt

Hur får man ett större engagemang i bostadsrättsföreningarnas styrelser? Hur fångar man upp tankar och idéer från alla styrelsemedlemmar? Och hur gör man det attraktivt att vara med i styrelsen? Det nya arbetssättet Strategisk styrelseutveckling ska förbättra bostadsrättsföreningarnas vardagliga arbete och planering på sikt.

Pia af Klinteberg, chef för ekonomisk förvaltning på Riksbyggen i Malmö och Conny Andersson, chef för fastighetsservice på Riksbyggen har utvecklat arbetssättet med inspiration från Riksbyggen-utbildningen Brf Framtiden.

Arbetsboken Brf Framtiden ska vara till hjälp för föreningar som vill få fler grannar att engagera sig genom att till exempel komma på städdagar och informationsträffar eller ställa upp i styrelsen.

Kundreferenser

Några av våra kunder delar med sig av sina erfarenheter nedan.

”Vår förening fick ett lyft när Sophie tog över”

Kerstin KarlingOrdförande

Läs mer

”Vi utvecklar våra visioner med hjälp av Riksbyggen”

Gunnar SvenssonOrdförande för Brf Helsingborgshus nr 19

Läs mer

”Bara med Kristians hjälp kan vi driva vår stora förening”

Bernt JonssonOrdförande i Brf Vivalla

Läs mer

”Installerades snålspolande munstycken i alla duschar samt snålspolande don i kranarna i kök och badrum. Spar pengar”

Bostadsrättföreningen Skarahus 3Fastigheterna Valhall 3 och 4 i Skara

Läs mer

”Bytte remdrivna fläktar till direktdrivna och alla kök fick nya fläktar. En stor besparing väntas”

Bostadsrättsföreningen Skarahus 3Fastigheterna Valhall 3 och 4 i Skara

Läs mer

”Fjärrvärmeförbrukningen sänktes genom enkel värmejustering”

Bostadsrättföreningen Skarahus 3Fastig­heterna Valhall 3 och 4 i Skara

Läs mer

”Blandare kompletterades med snålspolande utrustning på samtliga tappställen och pengar sparades”

Mariestadshus 7Fastigheterna Oxeln 2 och Häggen 2 i Mariestad

Läs mer

”Utmaningen att förbättra husens ventilation och tekniska styrning gav föreningen en vinst på drygt 30 000 kronor”

Bostadsrättsföreningen Mariestadshus 11Fastigheten Hasseln 1 i Mariestad

Läs mer

”Varje grads sänkning innebär en energibesparing på cirka 5 procent för föreningen”

Bostadsrättsföreningen EkeboFastigheten Eken 4 i Mariestad

Läs mer

”Investeringen kostade knappt 107 000 inklusive moms och gav en besparing på drygt 17 MWh/år”

Bostadsrättsföreningen Skövdehus 8Fastigheterna Stjälken 4 och Strået 5 i Skövde

Läs mer

”Investeringen kostade knappt 118 000 kronor inklusive moms och gav en besparing på drygt 21 000 kWh per år”

Bostadsrättföreningen Skövdehus 9Fastigheterna Mossagården i Skövde

Läs mer