Trygg verklighet
Stensjön representerar på många sätt den klassiska bilden av en trygg uppväxt. Morgonen börjar med en promenad till förskola och skola. Förmodligen träffar ni några av de andra barnen på området på vägen. Här finns ingen genomfartstrafik, det är bara de boende i området som har anledning att trafikera vägarna. Alla är nyinflyttade och bär på samma längtan efter ett behagligt liv nära naturen, där barnen har lekkamrater i samma lugna område. Och här kommer det finnas tid att njuta av livet.
Att bo i ett nybyggt hus innebär minimalt med underhåll. Idag kanske du bor i lägenhet och vill ha en egen tomt. Eller så bor du i ett äldre hus med stor tomt och vill ha något som är enklare att ta hand om. Oavsett kommer du att uppskatta Stensjöparken. Du får mycket tid till annat, kanske att ta en löptur i naturen eller att åka och fiska i någon av de närbelägna sjöarna. Eller så sitter du bara på altanen och njuter.
Områdets historia
Kring förra sekelskiftet byggde timmerhandlaren Lars Larsson en isbinge med måtten 20x25 meter. Det blev lite som ett startskott för den ishantering som skulle pågå i området fram till någon gång runt 50-talet. Ishanteringen försörjde bl.a. området med is för kylning av mat och diverse kylvaror. Namn från denna tid lever kvar i området idag där vi kan se gatunamn som Larssons berg och fastighetsbeteckningar i form av Isbingen och Issågen.
Området nyttjades fram till slutet av 50-talet som en sand- och grustäkt av Gårda Johan. Under slutet 50-talet och början av 60-talet skedde en förändring av området. Marken omformades och grustäkten fylldes igen för att lägga grund för en mer användbar mark.
Efter att täktverksamheten avslutades fylldes området successivt ut med fyllnadsmassor. Mestadels bestående av friktionsmaterial, lera och liknade, men även av en del restmaterial från rivningar runt om i Göteborgstrakten.
I slutet av 50-talet etablerade sig ett företag vid namn SOAB på platsen som nyttjade området som kemikalielagring. Det pågick fram till 2005 och avvecklades därefter till fördel för Riksbyggens exploatering av området.
2010 påbörjade Riksbyggen exploateringen. Det anlades vägar och marken sanerades, i samråd med miljöförvaltningen på Mölndals kommun, för att rensa bort tidigare avfall från kemikaliehanteringen. Under 2016 genomfördes kompletterande markundersökningar i området som nu är anlagd som park. Där fann man deponigas i marken. Gasen härstammar från organiska material som fanns i de fyllnadsmassor som man fyllde igen den gamla grustäkten med.
Med tanke på upptäckten anlade då Riksbyggen en park över området för den gamla grustäkten för att den deponigas som når ytan från undre jorden ska neutraliseras när den kommer upp i jordmånen och gräsytan. Runt om denna parkmark planeras nu vårt sista bostadsområde vid Stensjön, med närhet till sjö, bad och en stor, kreativ park.
Påverkan från parkmarkens deponigasinnehåll är säkrad genom att vi bygger utanför grustäktens gränser, tillsammans med extra försiktighetsåtgärder som genomförs. Avfallsmassorna från den tidigare verksamheten är sanerade och utbytta till nya, rena massor.