Vilken typ av granne är du?

Testa dig och se vilken granntyp du är. Är du bohemen i föreningen eller kanske vän av ordning?

1. Du kommer ner i tvättstugan och upptäcker att föregående tvättare inte tömt luddfiltret. Vad gör du?

2. Det ringer oväntat på din dörr. Vem är det?

3. Hur källsorterar du?

4. Grannen har 40-årsfest. Vad gör du?

5. Om du helt själv fick bestämma vad skulle du ändra på i ert hus. Vad skulle det vara?

Du är vän av ordningDitt motto är: Går det att upptäcka så går det att klaga på!

Du punktbevakar dina grannar och klagar så fort du märker att de är hemma. Du anser att det är en sport att påtala för grannarna vad det är de gör som orsakar sådant oväsen. Dina mest precisa avslöjanden hittills innefattar aktiviteter som:

  • Rulla bowlingklot över parketten (låter mer än man kan tro även om det inte studsar)
  • Ställa soffan på högkant och sen välta den (långt emellan braken men låter desto högre)
  • Bedriva catering från hemmet (inget egentligt oljud men ett konstant os som sugs direkt in i din lägenhet och lägger sig som en fet hinna på dina kökshyllor) 

Du drar dig inte för att höja rösten inför oförrätter. Men allra helst knackar du i elementet eller lägger en lapp i brevlådan. Du har väl annat för dig än att ränna hos grannarna! Någon måste ju hålla span på gården så att ingen röker på de allmänna utrymmena.

Du för en tät dialog med styrelsen om dina grannars överträdelser och anser själv att upprätthållandet av trivselreglerna är ditt viktigaste bidrag till föreningen.

Du må vara ung men du är gammal i sinnet!

Du är bohemenDu tycker egentligen inte att det här med boende är speciellt viktigt. Du känner dig hemma där du sover för tillfället. Det gäller även din väldigt stora och varierande umgängeskrets som ofta hälsar på. Din dörr står alltid öppen. Trots att grannarna ibland invänt emot att dina sociala sammankomster sprider sig ut i trapphuset har ni en god relation. Troligen för att du gärna delar med dig av saker du tillverkat själv: ekologiska vindfångare av stadsduvefjädrar, brasilianska rytminstrument och linsgrytor.

Du stör dig sällan på dina grannar. Din inställning är lev och låt leva. Själv skulle du aldrig få för dig att klaga på grund av att någon rökte ut den dåliga energin eller lyssnade på valsång sent.

Era gemensamma utrymmen utnyttjas lite dåligt idag så du har föreslagit att föreningslokalen ska bli en ateljé som ni tillsammans utsmyckar under trans.

Du är hemlisenDet finns absolut ingenting att anmärka på kring ditt beteende. Du betalar alltid hyran i tid. Du spelar aldrig hög musik. Du märks egentligen inte alls. Vissa av dina grannar tvivlar på att du ens bor där, medan andra envist hävdar att du är någon typ av kändis. Enligt ett obekräftat rykte sågs du lämna lägenheten i mörka solglasögon i samband med gårdsstädningen 1997.

Det är inte det att du ogillar dina grannar, det är mer det att du gillar anonymiteten mer. Hör du att en granne är på väg hemifrån samtidigt som du, backar du ljudlöst tillbaka in i lägenheten tills du hör porten slå igen. Om du närmar dig porten samtidigt som en granne, går du hellre ett extra varv runt kvarteret än gör sällskap in. En lyx du kan unna dig tack vare anonymiteten. 

Eftersom allting fungerar så bra i er föreningen finns det heller ingen anledning att delta på stämmorna. Det sköter de andra alldeles ypperligt utan dig och sammanfattningarna du får i brevlådan har alltid visat sig fullgoda som informationskällor. Dessutom är påtvingade sociala sammankomster det värsta du vet.

Du är bror duktig

Du har full koll på alla regler och tar ditt ansvar som medlem i föreningen. Inte som vissa som tror att de bor i hyresrätt. Du vill dock inte engagera dig i styrelsearbetet. Du föredrar att verka i opposition och kunna rätta styrelsen om den missar någon regel.

De demokratiska principerna i föreningen är jättebra. Men det skulle vara bättre om föreningen bestod av fler som du. Kanske bara av såna som du. Du kan såväl bostadsrättslagen som era stadgar och trivselregler som ett rinnande vatten. Du vet vilka rättigheter du har.

Ibland händer det att du sätter upp lappar i trapphuset för att påminna grannarna om reglerna. För allas trivsel. Du hänger inte ut någon även om du vet vem ”syndaren” är. Alla måste ta sitt ansvar för den goda stämningen i föreningen.