Dukat till sommarfest

Sommaren är på gång och det finns många anledningar att bjuda in till fest. Studentmottagning, midsommarlunch… eller kanske en middag med grannarna. Så här skapar du finaste dukningen.

Försommaren är pastellernas årstid. Det blir fint att blanda olika pasteller, men hålla det till den lite skira färgskalan så att dukningen håller ihop och känns enhetlig.

Blommor hör sommaren till. Välj blommor efter årstiden och försök att matcha färgerna med resten av dukningen. Se också till att ha låga buketter och vaser så att gästerna ser varandra över bordet.

Att duka modernt utan duk kan se stiligt ut, men är opraktiskt. Det skramlar från bestick och tallrikar. Pappersduk är inte så elegant men kan funka om ni tänker duka utomhus. Inne känns det mycket mer ombonat och finare med en textil duk.

Linneduk och linneservetter är väldigt inne just nu. Det är fint om det är lite skrynkligt och ger bara bordet en mer spännande look. Dessutom är det skönt att slippa stryka! Välj samma färg på duken och servetterna eller bryt av med en ny färg på servetterna, men håll dig till linnetyger.

Sommardukning. Foto Jonas Gustavsson. Riksbyggen

Glasvaser, 369 kr, Målerås Glasbruk. Placeringskortshållare, xx kr, Love Warriors. Små kort med växter, 6 kr/ st, Sköna Ting. Glas, 189 kr/2-pack, Iittala. Linneduk 145×250, 1 090 kr, Himla. Tallrikar, skål 169 kr, assiett 159 kr, tallrik 189 kr, Iittala. Linneservetter, 399 kr/4-pack, Himla. Bestick, sked 149 kr, gaffel 149 kr, kniv 202 kr, Fyrklövern/Lars Wallin. Stor skål, 349 kr, Himla. Grå linneservett, 499 kr/4-pack, Axlings Linne. Liten kanna, 220 kr, PotteryJo. Keramik vas, 649 kr, Royal Copenhagen. Karaff, 450 kr, PotteryJo. Uppläggningsfat, 450 kr, PotteryJo.

På sommaren behövs inga ljusstakar på bordet. Byt ut dem mot fler vaser och blommor, fina placeringskortshållare och andra prydnadsföremål som du tycker passar in i färgerna.

Bordsplacering är en viktig detalj. Dels för att få en fördelning av gästerna och för att förhöja stämningen. Du kan knyta fast en liten etikett i en blomma och lägga på tallriken, på servetten eller ställa i en liten vas vid varje kuvert. Det finns flera fina små kort att köpa som du kan använda som placeringskort eller gör ett eget. Låt fantasin flöda och hitta på något fint som känns somrigt.

Christina Breeze. Foto Jonas Gustavsson

5 frågor till inredningsstylisten och art directorn Christina Breeze

Vilka är årets trender inom dukning?

– Linne, linne, linne. Alla dukar med linnetyger just nu. Gärna i smutspasteller till sommaren och mörkare färger till hösten. Blanda olika struktur och grovhet på linnet och olika färger på duk, löpare och servetter.

Vilka färger är inne nu?

– Matta och dova, en färgskala som är mjukare i tonerna än innan. Just nu är det mycket smutsrost och hudfärgat som blandas med grå toner och matchas med inslag av exempelvis något vinrött, gulbrunt eller mörkgrönt som komplement. Våga blanda färger.

Varför är du så förtjust i linne?

– Jag älskar att linne är ett så levande material som ger struktur och gör att dukningen blir spännande genom att allt inte är så tillrättalagt och perfekt. Linnetyger faller väldigt snyggt och gör att dukningen känns modern och ombonad på samma gång.

Vilket är det vanligaste misstaget vi gör när vi dukar till fest?

– Stora vaser och blomarrangemang i mitten av bordet där inte alla kan se dem och som dessutom skymmer sikten. Sprid ut blommorna istället, sätt dem i många små vaser och placera ut dem över hela bordet.

Vilken är din favoritblomma på bordet den här årstiden?

– Jag gillar verkligen vallmo. De finns ofta i fina pastellfärger som rosa, aprikos och gult. Dessa går att match fint i en dukning. Blanda gärna vallmo som har slagit ut med knoppar och dem som är på väg att slå ut. Det räcker att ha en eller två vallmo i varje vas. Ös på! Får du plats med mycket blommor är det bara härligt.

Styling: Christina Breeze Foto: Jonas Gustavsson