Möblera för en härlig tid på balkongen

Vårt andra hem att flytta till nu när det blir varmare är balkongen, terrassen eller altanen. Äntligen är det dags att inreda. Här kommer några tips och idéer för att hitta just din känsla för dina behov.

Stil för harmoni i färg, form, pynt och piff

I år är alla val rätt men att välja stil stärker känslan och harmonin. Blanda gärna in olika former, mönster och kulörer som passar din stil.

  • Naturtema med trä, rotting och textiler i jordtoner
  • Marintema med trägolv och textilier i blått/beige/vitt med sand, rep och stenar
  • Exotiskt tema med mycket färg, lyktor och textilier
  • Ljust och fräscht med vitt och sandtoner med ett hängande tyll från taket som rör sig i vinden
  • Industriellt med bord byggda av lastpallar, rostiga metallkrukor och ljuslyktor med vanliga glödlampor
  • Lekfull med vimplar i taket, olika stolar och glada färger på textilier

Balkongen

Loungemöbler för lata dagar att mysa i eller möbler att sitta och äta vid? Välj det som passar bäst för just din balkong. Lägg en matta på golvet eller kanske flera olika, inred med växter högt och lågt för att få en ombonad känsla. Mixa gärna bladväxter i olika struktur och färg med blommande varianter. Om det finns plats så plocka ihop en grupp med växter i olika krukor några stenar och lykta. Till inredningen adderas kuddar och filtar. För att förlänga kvällarna kan du höja stämningen med ljuslyktor och ljusslingor.

Om balkongen saknar eluttag så finns belysning med solceller eller batteridrift. Ibland är förvaringen av dynor platskrävande och svårt att lösa. Nu finns dynor i vattenavvisande material som möjliggör att de kan ligga ute hela tiden. Eller bygg en egen smart sittbänk som samtidigt är dynförvaring. Många vattentåliga mattor finns också att välja bland. I butikerna finns även flera små hopfällbara bord som är precis så praktiska som de ser ut.

Fransk balkong

Även en fransk balkong kan få en känsla av ute. Öppna upp dörrarna, släpp in atmosfären och utöka inåt istället. Lägg ut en matta precis innanför dörren och några kuddar på golvet. Möblera med skön rottingfåtölj med filt och kuddar så kommer du att få till känslan av att ha en balkong.

Insynsskydd

Om balkongen har mycket insyn så kan ett balkongskydd lösa det. Alternativt mycket gröna växter som hänger ner från balkonglådorna. Nu ser vi även många nya smarta typer av markis jalusier som man drar ut vid behov för att minska blåst eller insyn.


Inredningsdetaljerna kommer från Granit.