Så gör du ett tryggt köp i oroliga tider

En bostadsaffär är en av livets största affärer. I turbulenta tider är det naturligt att frågorna blir extra många inför ett sådant köp. – Men det finns faktorer som ökar tryggheten vid bostadsköpet även i oroliga tider.

Coronakrisen har ökat osäkerheten på bostadsmarknaden. Många frågar sig om det är läge att köpa eller sälja bostad när man inte vet vad som kommer hända med prisutvecklingen.

Behovet av bostad består

Tittar man bakåt – till exempelvis finanskrisen 2008 – visar historien tydligt att marknaden inte stannar av även om det är turbulent. Men de som köper en lägenhet är till större del de som har ett bostadsbehov som behöver lösas här och nu. Det kan vara familjer som fått barn och behöver en större lägenhet, någon som fått jobb på en annan ort, eller par som ska flytta ihop eller separera.

Då kan Riksbyggens inflyttningsklara lägenheter till fast pris vara en bra lösning.
– Med våra inflyttningsklara lägenheter ger du dig inte in i en budgivning, utan vet vad du kommer att betala. Det är en fördel för din egen ekonomi och i din diskussion med banken, så du kan känna dig trygg med ditt köp, säger Mathias Sandberg. Även om krisen kan påverka marknaden är det i mångt och mycket samma förberedelser som krävs för en bra affär.

– Om du har en lägenhet som ska säljas: börja med att värdera den. Prata med din bank för att sätta din budget och få ett lånelöfte. Sedan återstår det att hitta en lägenhet som du trivs i.

Se alla våra inflyttningsklara lägenheter

Gå på visning – hemifrån

Just nu har också intresset för att gå på öppna visningar avtagit markant – helt i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering.
– Därför genomför vi många privata visningar, där man i lugn och ro kan kolla lägenheten tillsammans med mäklaren. Dessutom växer intresset för helt digitala visningar, där mäklaren går runt i lägenheten och visar den för eventuella köpare via videosamtal. Riksbyggen ligger också i startgroparna för att lansera en robotlösning – vilket innebär att spekulanter kan fjärrstyra en robot för att få en uppfattning om lägenheten.
– Även när den här krisen är över tror jag många av dessa lösningar kommer hänga kvar. Köpare vill inte lägga tid på att gå på visningar i onödan. Att tidigt kunna ge köpare en klar och äkta uppfattning om hur ett objekt ser ut vinner alla på, säger Mathias Sandberg.

— Det finns en trygghet i att agera på samma marknad. När du köper en lägenhet och samtidigt säljer din bostad minimerar du risken att priserna hinner förändras till din nackdel.

Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef för Riksbyggen

Tryggt köp

Riksbyggen erbjuder också sina köpare av nyproduktion en Trygghetsfilosofi, som hjälper köparen om något skulle hända på vägen till inflyttningsdatumet. Som medlem i Riksbyggen Förtur ges dessutom tillgång till en utökad Trygghetsfilosofi, vilket bland annat innebär trygghet under än längre period.

– Trygghetsfilosofin innebär till exempel att Riksbyggen kan gå in och täcka upp för månadsavgiften om köparen sitter med dubbla boenden. Det finns också möjlighet att flytta fram inflyttningsdatumet för den nya lägenheten om försäljningen av den nuvarande bostaden drar ut på tiden.


Bonum seniorbostäder

Bonum erbjuder centralt belägna, trygga, moderna och praktiska bostadsrätter för dig som fyllt 55.

Det här är Bonum