Så vågar du köpa bostad trots krisen

Aktörer på bostadsmarknaden tvingas ställa om snabbt i svallvågorna av coronavirusets spridning. Bostadsutvecklaren Riksbyggen tar bland annat hjälp av robotar för att göra visningar säkra för bostadsköpare. – Spekulanter kan fjärrstyra robotar som är utplacerade i våra visningslägenheter, säger Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

Att coronaviruset har vänt upp och ner på vardagen råder det ingen tvekan om. Bostadsutvecklare har behövt ställa om för att anpassa hela processen vid ett bostadsköp till en ny verklighet. Riksbyggen går i bräschen i detta arbete, bland annat genom att i två pilotprojekt använda fjärrstyrda robotar som på distans hjälper spekulanter att bilda sig en uppfattning om bostädernas planlösning, läge och standard. Men ett bostadsköp är mer än bara visningar.

Trygghetsfilosofi

När bostadsmarknaden är avvaktande kan upplevelsen att köpa en bostad kännas osäker. För att göra köpet säkert har Riksbyggen en Trygghetsfilosofi som bland annat innebär möjligheten att flytta fram tillträdesdagen och rätt till fria månadsavgifter för den nya bostaden upp till 12 månader om det skulle visa sig att det tar längre tid än planerat att sälja den gamla bostaden.

Riksbyggen tar också ansvar för att föreningen ska ha en god ekonomi, vilket innebär att Riksbyggen köper eventuellt osålda bostäder för att säkerställa att föreningen får en full intäkt.

Under rådande läge i samhället, kan du ge några exempel på saker som ni förändrat för att göra processen säker för köpare?

– Vi ser att intresset för att gå på öppna visningar har minskat till förmån för privata visningar, där spekulanter i enskildhet med Riksbyggens säljare och mäklare får se våra bostäder, säger Mathias.

Ett bra exempel är Riksbyggens stora nationella visningshelg som gick av stapeln i april. Visningshelgen ställdes snabbt om från publika visningar till privata visningar, för att göra visningarna säkra och tillgängliga.

Se alla våra inflyttningsklara lägenheter

Flytta in i inflyttningsklara lägenheter

Riksbyggen har ett koncept som heter Inflyttningsklart. Skillnaden mellan Inflyttningsklart och ”vanlig” nyproduktion är framförallt tillgängligheten. I många fall står lägenheten redo att flytta in i omgående eller efter överenskommelse, vilket innebär stor flexibilitet ifall försäljningen av en befintlig bostad drar ut på tiden. Dessutom är priset fast, vilket gör att hetsiga budgivningar uteblir och det är lättare att planera ekonomin.

— Med våra inflyttningsklara lägenheter vet du vad du kommer att betala. Det är en fördel för din egen ekonomi och i din diskussion med banken, så du kan känna dig trygg med ditt köp.

Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef för Riksbyggen

Bonum seniorbostäder

Bonum erbjuder centralt belägna, trygga, moderna och praktiska bostadsrätter för dig som fyllt 55.

Det här är Bonum