Göteborgshus nr 1

Samhällsutvecklare med långa anor

1940 var ett år med stor brist på bostäder. Sverige var ett land präglat av trångboddhet och torftiga miljöer. Samtidigt var arbetslösheten stor bland landets byggnadsarbetare. Ingen vågade satsa och det saknades dessutom samhällsinstrument för att driva en socialt inriktad bostadspolitik.

Byggfacken gick samman

Men ska något bli byggt så måste någon sätta igång, så byggfacken tog saken i egna händer och skapade byggherreföretaget Riksbyggen. Året därefter registrerades den första bostadsrättsföreningen i Göteborg och redan på våren 1942 var 142 lägenheter klara för inflyttning. 

74 år senare...

Sedan starten 1940 har vi utvecklats från ett utpräglat byggherreföretag för bostadsbyggande till en långsiktig samhällsutvecklare som skapar och förvaltar hållbara boendemiljöer med bostadsrätt. Här ryms allt från bostadsutveckling, projektledning, teknisk och ekonomisk förvaltning, ombyggnad/energieffektivisering samt en kundtjänst för boende som är öppen dygnet runt. Närmare en halv miljon människor bor i bostäder som Riksbyggen förvaltar.


Riksbyggen visar ett medvetande om att det inte bara är hus att bo i som man uppför utan att det främst gäller att bygga ett samhälle.

/ Olof Palme, Riksbyggens kongress 1967

2014-11-21

Mina besökta

Objekt

Projekt